Do vranovských ZŠ dnes nastúpilo vyše 250 prvákov

02.09.2013 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 2. septembra (TASR) - Základná škola (ZŠ) Juh je jednou zo šiestich školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Vranov nad Topľou, ktoré dnes privítalo na svojej pôde najmladších školákov - prvákov. Do lavíc mestských škôl ich zasadne v tomto školskom roku celkovo 256.
ZŠ Juh prešla v rokoch 2009 až 2010 rekonštrukciou za vyše 1,2 milióna eur, no jej vnútorné priestory sa čiastočne renovovali aj počas uplynulých letných prázdnin. "Na hornom poschodí sme vymenili podlahovú krytinu na dvoch chodbách, išlo o investíciu za približne 18.000 eur. V škole sme ďalej vymaľovali viacero tried a kabinetov, počas roka ďalej plánujeme opravu toaliet pre chlapcov a dievčatá," priblížila pre TASR riaditeľka spomínanej ZŠ Zlatica Halajová.
K väčším úpravám v rozvrhu hodín žiakov prvého až deviateho ročníka podľa nej od septembra v porovnaní s vlaňajškom nedošlo. "V našom školskom vzdelávacom programe sme nerobili veľké zmeny aj z toho dôvodu, že ministerstvo školstva SR od budúceho školského roka pripravuje veľkú zmenu učebných plánov, podľa ktorých by mala byť posilnená matematika a prírodovedné predmety," vysvetlila riaditeľka s tým, že na tieto plány sa ZŠ Juh rozhodla reagovať už v predstihu. "Pre druhý stupeň sme od septembra navýšili počet hodín matematiky a biológie," podotkla Halajová.
Do prvého ročníka ZŠ Juh dnes nastúpilo 52 prvákov, ktorí budú rozdelení do dvoch tried. Oproti vlaňajšku zostali počty najmladších žiakov na škole zachované - sú takmer na rovnakej úrovni. Z pohľadu všetkých mestských ZŠ došlo medziročne k miernemu nárastu prvákov. ZŠ na Sídlisku II ich bude mať už tradične najviac a to 86. Vytvorili z nich štyri triedy prvého ročníka.
"Čo sa týka zmien vo vyučovacom procese, z prvého ročníka sme vypustili informatiku a posilnili sme tu výtvarnú výchovu, aby sme u prvákov viac rozvíjali jemnú motoriku a kreativitu. Informatika sa bude teda u nás po novom vyučovať až od druhého ročníka," priblížila Halajová.
ZŠ Juh podobne ako aj iné školské zariadenia neobchádzajú na prahu nového školského roka problémy súvisiace s nedostatkom učebníc. "Dodávajú nám ich postupne, ale nie v plnom počte. Vždy dostaneme len určitú časť na daný predmet, ktorú musíme medzi deti porozdeľovať, pomáhame si aj ich kopírovaním," poznamenala Halajová s tým, že škole zatiaľ chýbajú aj triedne knihy, klasifikačné záznamy a katalógové listy. "Očakávame, že nám budú zaslané v najbližších dňoch, aby mohla byť táto základná dokumentácia do 15. septembra pre potreby školy pripravená."
Väčšie stavebné úpravy sa počas leta nevyhli ani ďalším školám vo Vranove nad Topľou. "V polovici augusta sme začali stavebné úpravy kuchyne a školskej jedálne v ZŠ Kukučínova. Na ZŠ Lúčna sme dokončili výmenu starých okien za nové, plastové," povedal pre TASR vranovský primátor Ján Ragan. ZŠ na Sídlisku II dnes privítala svojich žiakov zrekonštruovanými priestormi knižnice, novým nábytkom, doplnenou IT technikou a úspornejšími svietidlami. Z mestského rozpočtu sa ďalej financovala počas leta oprava striech dvoch materských škôl.
 

Vyberte región

mark